Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!

Tisztelettel üdvözlöm Bucsu község honlapján!

Bucsu község, Vas vármegye centrum térségi településéből a szégyenletes trianoni diktátum után lett határ menti elzárt település. Az azóta elmúlt lassan 100 esztendő történéseit, a község térségben betöltött szerepét, ez a sajnálatos döntés határozta meg. A kommunista érában a település nyugati oldalán műszaki határzárat állítottak fel és megszüntették az északi szomszédtelepülés Bozsok felé a közúti közlekedést.

Már Bulcsú horkának is színpatikus lehetett a környék, hisz nyári szálláshelyéül ezt az Alpok keleti nyúlványainak lábánál elterülő, az Arany patak völgyében található „ékszerdobozt” választotta, mely területet később róla nevezték el.

Bucsu sok híres embert adott a hazának. Itt született Hertelendy Anna, Deák Ferencnek a „haza bölcsének” nagyanyja. Innen származik a Széll család, melynek több tagja is magas tisztséget töltött be Magyarország kormányzásában. Közülük is kiemelkedik Széll Kálmán, aki 1875-1878 között pénzügyminisztere, majd 1899-1903 között miniszterelnöke volt a Magyar Királyságnak. Az ő édesapja Széll József, 1844 -1867 között -kisebb megszakításokkal -országgyűlési képviselőként tevékenykedett Vas vármegyéért.

Bucsuban talált otthonra az Egán család is, melynek több tagja is életét áldozta a nemzet oltárán. Közülük is kiemelkedik dr. Egán Imre (1881-1944), aki a párizsi békekonferencia által elszakításra kijelölt szülőföldje védelmére kitört osztrákellenes, a barátai -báró Prónay Pál és Héjjas Iván- vezetésével vívott dicsőséges nyugat-magyarországi felkelésben lovas századot vezetett. A felkelés eredménye már mindenki számára ismert: Sopron és további tíz település visszakerült Magyarországhoz. A két barát tiszteletére keresztneveikkel elnevezett legidősebb gyermeke, Egán Iván Pál a Budapestet megszálló szovjet és román alakulatok ellen honvédő csapatot szervezett, melynek irányítása közben egy becsapódó aknagránáttól halt hősi halált 1944-ben.

A látnivalók közé tartozik a vasúti őrház mellett feltárt római kori vízvezeték egy szakasza, mely vízvezeték Rohoncról szállította a vizet az ókori Savariába.

Érdemes megtekinteni XIV. században épült templomunkat is, melyben tavaly került feltárásra egy 160 évvel ezelőtt befalazott középkori feljáró, ami a sekrestyét köti össze a kórussal.

Remélem sikerült felkeltenem érdeklődését településünk iránt és mihamarabb vendégül láthatjuk közösségünkben!

Gál Sándor
polgármester