Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A település elhelyezkedése

Bucsu a Vas-hegy és a Kőszeg-Hegyalja között található, 10 km-re Vas megye közigazgatási székhelyétől, Szombathelytől, és 3 km-re az ausztriai határtól. Meközelíthetősége jó, mivel a megyeközpontból két útvonalon keresztül is elérhető.

A falu páratlanul szép természeti környezetben fekszik, az Alpok vonulatai, erdőségek, patakok által körülvett területen. Már maga a látvány is itt maradásra késztetheti az erre járókat: az út mellett cseperedő fák, a domboldalakon katonás rendben, de egészségtől duzzadó fenyők, melyek között több kisebb patak folyik (ilyen a Bucsut is átszelő Arany-patak), őzek, szarvasok, rigók, s több más, értékes állatok.

A táj képe a község határától északra elegyengetett síkság, hegylábfelszín. Délre enyhén hullámos dombság. A falu alatt lévő kőzetekben nem található ásványkincs, gyógy- és hévízforrás.

Éghajlatát tekintve mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves területről van szó, ahol az évi átlaghőmérséklet 8,8 oC 700-7500 mm csapadékkal. Bucsun folyik keresztül az Arany-patak, azt bizonyítva, hogy a térség vízháztartása pozitív. A lehulló csapadék jóval meghaladja a párolgás mértékét, ugyanakkor a Kőszegi-hegységről a felgyülemlett vízmennyiséget több kisebb felszíni vízfolyás hozza le a völgyekbe, így téve tagolttá a vidéket. Ez utóbbiank köszönhetően magas az erdősültség.